Löpning med pulsklocka och en liten recension

Som jag tidigare utlovade kommer här mitt inlägg om löpning och pulsklockor!

Vad är en pulsklocka?

En pulsklocka är en klocka som kan mäta din puls, antingen via ett pulsband runt bröstet eller optiskt via själva klockans undersida. Idag är det också nästan standard med inbyggd GPS i klockan.

Fördelar

Det som är så bra med en pulsklocka är att du får ut massvis med bra och intressant data ur dina träningspass. Självklart beror funktionerna på vilken modell du har. Men några riktigt bra grejer man kan göra med en pulsklocka är: Ta tiden, se hur långt man sprungit, se hur snabbt man sprungit, se hur snabbt man sprungit vissa partier av sträckan (för att hitta svaga punkter etc.) se sin puls, se sin V02 max, se hur snabbt man återhämtar sig och mycket, mycket mer! Dagens moderna pulsklockar har ofta riktigt många och avancerade funktioner!

Med hjälp av denna information kan man optimera sin träning på olika sätt. Perfekt för dig som känner att du har stagnerat lite och vill nå nya höjder! Värt att tilläggas dock är att en träningsklocka främst är effektiv till konditionsträning. Men det fungerar att använda den på gymmet också.

Jag köpte min första träningsklocka nu i höstas och har bara använt den 5-10 träningspass. Men jag är mycket nöjd och tänkte recensera den lite kort.

Garmin forerunner 25 recension

en garmin pulsklocka

Modellen är alltså forerunner 25 från amerikanska Garmin. Det är en budgetklocka kan man säga, den kostar runt tusenlappen beroende på var du köper den. Det jag gillar mest är enkelheten. Det är bara att trycka på en knapp och sen kan du springa iväg och allting trackas.

Displayen är stor och tydlig vilket är ett plus. Forerunner 25 kan kopplas ihop med mobilen vilket fungerar riktigt smidigt. Bland annat kan du se mobilens notifikationer (samtal, sms etc.) på klockans display. Perfekt om du väntar ett viktigt samtal samtidigt som du är ute och springer.

Klockan kan även hålla koll på all din dagliga aktivitet, såsom antal steg, hur långt du gått och kcal förbrukning. Perfekt för den som är ute efter att gå ner i vikt på ett snabbt och enkelt sätt.

Det enda negativa jag upplever är att man inte kan ändra ”aktivitet”. Om man till exempel vill cykla eller gå till gymmet så kommer det fortfarande att registreras som ”löpning”. En annan sak jag gärna hade velat ha är optisk pulsmätning, men det kan man inte riktigt begära i denna låga prisklass. Då kan jag rekommendera en Forerunner 235 istället. Det var dessa två jag valde mellan. Nästa klocka jag köper får bli en med optisk pulsmätning. Troligtvis kommer det att dröja ganska länge och då är de säkerligen mycket billigare också!

Sammanfattning

Att träna med en pulsklocka kan jag rekommendera av 2 anledningar.

  1. Det är roligare. Med alla denna information, hur kan det bli tråkigt?!
  2. Du kan maximera och utveckla din träning. Tack vare all data kan du ligga och pressa dig precis vid din maxnivå och liknande.

Är du inte jätteekonomisk som jag rekommenderar jag Garmins modell med optisk pulsmätning, forerunner 235. Annars är 25:an ett bra alternativ för dig som inte vill betala flera tusen. Jag tror även att den är perfekt som en nybörjarklocka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.